Ziua Internațională a Francofoniei la ULIM

Limba și valorile care definesc francofonia au fost celebrate la 20 martie curent, la ULIM, de către studenții și profesorii Facultății de Litere, împreună cu studenții francofoni de la toate facultățile ULIM, sub genericul: „Les mille et une facettes de la France contemporaine”.

Mesaje de salut au transmis decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Carolina Dodu-Savca și  șeful Catedrei Filologie Romanică „Petru Roșca”, prof. univ. dr. hab. Ion Manoli, încurajând tinerii studioși să exploreze Cuvântul Francez și să savureze din operele marilor scriitori francezi și francofoni de ieri și de azi. Studenții au dat dovadă de o pregătire conștiincioasă în realizarea comunicărilor, fiind apreciate de către oaspeții evenimentului: Roxana Țurcanu-Tolomey, responsabila Antenei din Chișinău a AUF și de Claudia Vișan, responsabila de proiectele AUF. Prezentările studenților din anul III despre Franța au cuprins o varietate de subiecte precum : istoria, economia, viața socială, politica, cultura, știința și gastronomia. Momentul de sărbătoare a fost resimțit și la finalul evenimentului, când studenții s-au mobilizat într-un flashmob, prin care și-au propus să promoveze valorile francofone și diversitatea culturală.

Ziua Internațională a Francofoniei a fost sărbătorită pentru prima dată în 1970, cu ocazia înființării Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, în prezent, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, instituție care are ca scop promovarea limbii franceze, a diversității lingvistice și culturale, a păcii, democrației,  drepturilor omului și susține educația și cercetarea în centrele de învățământ superior.

Serviciul de Presă, ULIM

 


20.03.2019