Ziua Internațională a Poeziei la ULIM

Ziua de 21 martie este declarată Ziua Internațională a Poeziei. Cu acest prilej, studenții de la Facultatea de Litere au organizat un eveniment, pentru a aduce un omagiu discursului poetic și pentru a încuraja recitalurile de poezie.

Evenimentul a fost deschis cu mesaj de salut din partea studentei anului I Valentina Gnasenco, care exercită funcția de decan în cadrul săptămânii de autoguvernanță studențească, iar rolul de moderator a fost preluat de studentul anului II Ciprian Rotaru, președintele Consiliului studențesc al Facultății de Litere. Invitații speciali ai manifestării au fost poeții Maria Pilchin, Ivan Pilchin, Ioana Isac, Nicolae Spătaru, care au venit cu lecturi publice, din creațiile proprii, menite să focalizeze atenția studenților.

Evenimentul s-a desfășurat într-o manieră interactivă, atât oaspeții, cât și studenții au fost antrenați în variate exerciții practice și de interacțiune: recital, interviuri contracronometru, discuții, confesiuni, reacții, opinii. Interesul tinerilor a fost viu suscitat de relatările poeților referitor la preocupările cotidiene, dobândirea experienței poetice, sursele de inspirație, impactul poeziei asupra societății și gradul de interes al conaționalilor pentru lectură. De asemenea, poeții au menționat rolul talentului și al potețialului creativ, al complexității mesajului poetic și al imaginii expresive.

Organizarea acestei întruniri a urmărit să promoveze poezia autohtonă, să valorifice potențialului poeților contemporani în spațiul basarabean și să apropie tinerii cititorii de lectură în speranța cultivării sensibilității poetice, a spiritului critic și a gândirii divergente.

Serviciul de Presă, ULIM

 


21.03.2019